Můj výběr
0 položek
Co je to? »
Váš košík:
0 za 0
| Přihlášení »
Vyberte si kategorii
Úvod > Zakrmení včel na zimu a podněcování

Zakrmení včel na zimu – doplnění zásob

Způsobů jak zimovat včelstva je několik u nás nejrozšířenějším je doplnění zásob na zimu  cukerným roztokem v poměru 3:2.  Vyrábí se tak, že běžný cukr krystal nebo krupice rozpustíme v teplé vodě za průběžného míchání a necháme vychladnout. Doporučuje se používat bílý cukr, který je čistý a pro včely vhodnější než přírodnější hnědý který je nečištěný a obsahuje větší množství nestravitelných nečistot, čímž více zatěžuje včelí trávicí ústrojí a především produkuje více výkalů což je pro zimování nežádoucí obdobně jako medovicový med, který není pro zimování vhodný, jelikož se v zimním období včely nemohou vyletět ven a vyprášit se.  Níže přinášíme tabulku poměrů cukru a vody pro přípravu krmného roztoku pro včely.

Zimování včel na medu

Ponechání medných zásob včelám na zimu je to nejlepší co pro vaše včely můžete udělat a ještě vám odpadne spousta práce s krmením včel na zimu cukrem.  Včelám ponecháte část medu, který si samy nanosily, co je pro ně ta nejpřirozenější potrava ze které získají i další prospěšné látky které v cukerné náhražce nejsou. Sice o část medu přijdeme, když ho ponecháte včelám, ale zároveň vám odpadne mnoho práce s krmením. Zimování se provádí na květovém medu medovicový je pro zimování na medu nevhodný vzhledem k většímu množství pro včely nestravitelných látek.

Přikrmování a podněcování včel

K přikrmování například při zjištění nedostatku zásob na jaře můžeme použít cukerný roztok v poměru 1:1 nebo medocukrové těsto. Níže přinášíme tabulku poměrů cukru a vody pro přípravu roztoku pro podněcování včelstva.
Hlavní využití je při tvorbě oddělků, kdy chceme pro dobrý rozvoj oddělku včelám zajistit přísun sladiny od včelaře, což včelám ulehčí práci a usnadní jejich rozvoj. Dávky podněcování jsou menší časté, aby se navodil stav stálé snůšky a včelstvo hojně plodovalo. Matka dostává od včel informaci o dobré snůšce na což matka reaguje zvýšením počtu zakladených buněk vajíčky.

Takulka cukerný rozrok 3:2

Takulka cukerný rozrok 1:1

CukrVodaObjem
1 0,7 1,3
2 1,3 2,6
3 2 3,9
4 2,7 5,2
5 3,3 6,5
6 4 7,7
7 4,7 9
8 5,3 10,3
9 6 11,6
10 6,7 12,9
11 7,3 14,2
12 8 15,5
13 8,7 16,8
14 9,3 18,1
15 10 19,4
16 10,7 20,6
17 11,3 21,9
18 12 23,2
19 12,7 24,5
20 13,3 25,8
21 14 27,1
22 14,7 28,4
23 15,3 29,7
24 16 31
25 16,7 32,3
26 17,3 33,5
27 18 34,8
28 18,7 36,1
29 19,3 37,4
30 20 38,7
31 20,7 40
32 21,3 41,3
33 22 42,6
34 22,7 43,9
35 23,3 45,2
36 24 46,4
37 24,7 47,7
38 25,3 49
39 26 50,3
40 26,7 51,6
41 27,3 52,9
42 28 54,2
43 28,7 55,5
44 29,3 56,8
45 30 58,1
46 30,7 59,3
47 31,3 60,6
48 32 61,9
49 32,7 63,2
50 33,3 64,5
60 40 77
70 47 90
80 53 103
90 60 116
100 67 129
150 100 194
200 133 258
300 200 387
400 267 516
500 333 645
600 400 774
700 467 903
800 533 1032
900 600 1161
1000 667 1290
CukrVodaObjem
1 1 1,6
2 2 3,2
3 3 4,9
4 4 6,5
5 5 8,1
6 6 9,7
7 7 11,3
8 8 13
9 9 14,6
10 10 16,2
11 11 17,8
12 12 19,4
13 13 21,1
14 14 22,7
15 15 24,3
16 16 25,9
17 17 27,5
18 18 29,2
19 19 30,8
20 20 32,4
21 21 34
22 22 35,6
23 23 37,3
24 24 38,9
25 25 40,5
26 26 42,1
27 27 43,7
28 28 45,4
29 29 47
30 30 48,6
31 31 50,2
32 32 51,8
33 33 53,5
34 34 55,1
35 35 56,7
36 36 58,3
37 37 59,9
38 38 61,6
39 39 63,2
40 40 64,8
41 41 66,4
42 42 68
43 43 69,7
44 44 71,3
45 45 72,9
46 46 74,5
47 47 76,1
48 48 77,8
49 49 79,4
50 50 81
O medu a včelách
Hot-line: 603 729 354| Cookies
výrábíme Etikety na med a vánoční přání
|Copyright © 2016 Etikety na med CZ