Nejrozšířenějším způsobem zimování včelstev je doplnění zásob cukerným roztokem v poměru 3:2. Roztok se připravuje rozpuštěním bílého krystalového nebo krupicového cukru v teplé vodě za stálého míchání. Po rozpuštění se nechá vychladnout.
Doporučuje se používat bílý cukr – je čistý a pro včely vhodnější než hnědý, který obsahuje více nestravitelných látek. Ty zatěžují trávení včel a vedou k vyšší produkci výkalů, což je v zimě nežádoucí. Podobně nevhodný je medovicový med, protože včely se v zimě nemohou vyprášit ven.
Ponechání části medných zásob je pro včely nejpřirozenější. Med obsahuje látky, které v cukerné náhražce chybí. Zimování se provádí na květovém medu – medovicový med není vhodný kvůli obsahu nestravitelných složek.
Na jaře při nedostatku zásob lze použít cukerný roztok v poměru 1:1 nebo medocukrové těsto. Podněcování se využívá hlavně při tvorbě oddělků – zajišťuje přísun sladiny, podporuje plodování a rozvoj včelstva.
Dávky podněcování by měly být menší a časté, aby se navodil stav stálé snůšky. Matka pak reaguje zvýšením kladení vajíček.
Takulka cukerný rozrok 3:2 |
Takulka cukerný rozrok 1:1 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|