Složení medu
Včelí med obsahuje:
- 15–20 % vody (dle české normy max. 18 %)
- 30–38 % fruktózy (ovocný cukr)
- 26–33 % glukózy (hroznový cukr)
- 1–10 % sacharózy (řepný cukr; nejméně v květových medech, kromě akátového a čistcového)
- 1–10 % vyšších cukrů (oligosacharidy)
- 0,1–1,0 % minerálních látek (K, Na, Ca, Mg, Fe, P, S, Mn, Zn, Cu)
- 0,1–0,6 % enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
- 0,1–0,5 % organických kyselin (glukonová, citronová, jablečná, jantarová, mravenčí, šťavelová aj.)
- 0,1–0,5 % aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin aj.)
- 0,1 % vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kyselina pantotenová)
- hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
- barviva (rutin, kvercetin, flavonoidy, antokyany)
- vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a desítky dalších)
Krystalizace medu je přirozený jev, který nemá vliv na výživovou hodnotu. Je známkou pravosti medu.