Můj výběr
0 položek
Co je to? »
Váš košík:
0 za 0
| Přihlášení »
Vyberte si kategorii
Úvod > Složení medu

Složení medu

Včelí med obsahuje:

  • 15–20 % vody (dle české normy max. 18 %)
  • 30–38 % fruktózy (ovocný cukr)
  • 26–33 % glukózy (hroznový cukr)
  • 1–10 % sacharózy (řepný cukr; nejméně v květových medech, kromě akátového a čistcového)
  • 1–10 % vyšších cukrů (oligosacharidy)
  • 0,1–1,0 % minerálních látek (K, Na, Ca, Mg, Fe, P, S, Mn, Zn, Cu)
  • 0,1–0,6 % enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
  • 0,1–0,5 % organických kyselin (glukonová, citronová, jablečná, jantarová, mravenčí, šťavelová aj.)
  • 0,1–0,5 % aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin aj.)
  • 0,1 % vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kyselina pantotenová)
  • hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)
  • barviva (rutin, kvercetin, flavonoidy, antokyany)
  • vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a desítky dalších)

Krystalizace medu je přirozený jev, který nemá vliv na výživovou hodnotu. Je známkou pravosti medu.

O medu a včelách
Hot-line: 736 462 455| Cookies
výrábíme Etikety na med a vánoční přání
|Copyright © 2016 Etikety na med CZ